Hvordan løser vi klimakrisen med mad? Den store debat fra landbrug til gastronomi

Laden Madens Folkemøde
Fredag, 10/5
10.00 – 12.15

Klimakrisen er ikke bare en fjern trussel, den er tæt på og lige her i vores landbrug, industri og vores madvaner. Vi tager klimatyren ved hornene og kaster os ud i en debat over fire runder, hvor vi sammen kommer hele vejen rundt om problemet. Deltagerne sætter gang i dialogen og kommer med deres bud på, hvordan vi agerer nu og ikke senere. For at holde debatten på sporet og gøre os klogere på, hvad der er fup og fakta, har vi inviteret professor Katherine Richardson til at skyde dialogen i gang og kommentere undervejs.


Debattens forløb:


Indledende oplæg: Kl. 10.00
Med Kathrine Richardson, professor, KU


Landbrugsrunden: Kl.10:15-10:45
Hvordan omstiller vi fødevareproduktionen: Hvad skal vi gøre i Danmark, hvad kan vi gøre i verden? hvordan går vi fra husdyrbrug til klimabrug?
Moderator: Thomas Færgeman


Deltagere:
- Anne Arhnung, direktør, Landbrug & Fødevarer
- Astrid Gade, Kommunikationschef, Danish Crown
- Jørn Jespersen, direktør Dansk Miljø Teknologi, tidl. formand for natur og Landbrugskommissionen
- Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening


Producent- og butiksrunden: Kl. 10:45-11:15
Hvordan omstiller vi industri og handel? Hvordan kan virksomhederne tage deres del og ansvar?
Moderator: Lars Dahlager, journalist, Politiken


Deltagere:
- Peter Høgsted, CEO, COOP
- Jan Toft Nørgaard, bestyrelsesformand, Arla
- Thomas Harttung, Aarstiderne A/S


Gastronomirunden: Kl. 11:15-11:45
Hvordan omstiller vi til grønne retter? Hvilke råvarer skal spise i fremtiden, og hvordan kan gastronomien inspirere landbrug, producenter og os som forbrugere til at spise bæredygtigt?

Deltagere:
- Søren Ejlersen, Haver til Maver og Aarstiderne
- Mona Carøe, chef, Regionshospitalet Randers
- Christian Puglisi, Restaurant Relæ m.fl.
- Anne-Birgitte Agger, direktør, Hotel- og Restaurantskolen, Valby


Den Politiske Runde: Kl. 11:45-12:15
Hvor langt rækker det politiske ansvar? Og hvilket ansvar har vi andre som borgere?
Moderator: Christian Ibsen, direktør Danmarks Grønne Tænketank Concito


Deltagere:
- Katherine Richardson, professor og vicedekan, Københavns Universitet, leder af Københavns Universitets Sustainability Science Centre
- Eva Flyvholm, Enhedslisten
- René Christensen, Dansk Folkeparti
- Jeppe Kofod, Socialdemokratiet
Franciska Rosenkilde, Alternativet

Klimakrisen er ikke bare en fjern trussel, den er tæt på og lige her i vores landbrug, industri og vores madvaner. Vi tager klimatyren ved hornene og kaster os ud i en debat over fire runder, hvor vi sammen kommer hele vejen rundt om problemet. Deltagerne sætter gang i dialogen og kommer med deres bud på, hvordan vi agerer nu og ikke senere. For at holde debatten på sporet og gøre os klogere på, hvad der er fup og fakta, har vi inviteret professor Katherine Richardson til at skyde dialogen i gang og kommentere undervejs.


Debattens forløb:


Indledende oplæg: Kl. 10.00
Med Kathrine Richardson, professor, KU


Landbrugsrunden: Kl.10:15-10:45
Hvordan omstiller vi fødevareproduktionen: Hvad skal vi gøre i Danmark, hvad kan vi gøre i verden? hvordan går vi fra husdyrbrug til klimabrug?
Moderator: Thomas Færgeman


Deltagere:
- Anne Arhnung, direktør, Landbrug & Fødevarer
- Astrid Gade, Kommunikationschef, Danish Crown
- Jørn Jespersen, direktør Dansk Miljø Teknologi, tidl. formand for natur og Landbrugskommissionen
- Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening


Producent- og butiksrunden: Kl. 10:45-11:15
Hvordan omstiller vi industri og handel? Hvordan kan virksomhederne tage deres del og ansvar?
Moderator: Lars Dahlager, journalist Politiken


Deltagere:
- Peter Høgsted, CEO, COOP
- Jan Toft Nørgaard, bestyrelsesformand, Arla
- Thomas Harttung, Aarstiderne A/S


Gastronomirunden: Kl. 11:15-11:45
Hvordan omstiller vi til grønne retter? Hvilke råvarer skal spise i fremtiden, og hvordan kan gastronomien inspirere landbrug, producenter og os som forbrugere til at spise bæredygtigt?
Moderator: Winni Grosbøll, Socialdemokratiet


Deltagere:
- Søren Ejlersen, Haver til Maver og Aarstiderne
- Mona Carøe, chef, Regionshospitalet Randers
- Christian Puglisi, Restaurant Relæ m.fl.
- Anne-Birgitte Agger, direktør, Hotel- og Restaurantskolen, Valby


Den Politiske Runde: Kl. 11:45-12:15
Hvor langt rækker det politiske ansvar? Og hvilket ansvar har vi andre som borgere?
Moderator: Christian Ibsen, direktør Danmarks Grønne Tænketank Concito


Deltagere:
- Katherine Richardson, professor og vicedekan, Københavns Universitet, leder af Københavns Universitets Sustainability Science Centre
- Eva Flyvholm, Enhedslisten
- René Christensen, Dansk Folkeparti
- Jeppe Kofod, Socialdemokratiet
Franciska Rosenkilde, Alternativet